Fredag 10.02.2017

Det var ett soligt och lite kallt Borgå som mötte de tre åkare som deltog i första tävlingsdagens sprint i klassisk stil. Frida och Felicia gjorde sig redo för sin första sprint någonsin, medan Mattis hade ”tjuvtränat” lite föregående helg i Malax.

Tävlingen kördes i slalombacken i Kokon och började med en ganska brant stigning följd av en fartfylld utförskörning. På flacken gällde det att hålla farten uppe fram till den andra lite mindre backen, nedför den och in på det långa stakvänliga upploppet. En omtyckt sprintbana både av åkare och publik.

Tidskörningen inledde tävlingen och de tolv bästa tiderna gick vidare till två semifinaler. Från semifinalerna var det de två snabbaste plus två bästa tiderna som kvalade in till final. Både Frida, Felicia och Mattis tog sig vidare till semifinal. Där tog tävlingen dock slut för Felicia och Mattis, medan Frida gick till final.  I finalen fick hon köra på ordentligt och gick till sist segrande ur en rafflande slutspurt mot Vörå IF:s Linnea Källbacka. Felicia slutade som sjua i samma klass och Mattis var sammanlagd elva i H14.

Lördag 11.02.2017

Lördagens normaldistans gick på andra sidan slalombacken, vid den nya skidstadion.  Tävlingsstilen var fri och som i många andra av vinterns tävlingar var det konstsnö som gällde och banorna var därmed heller inte så långa. Man ”plockade ihop” sina kilometrar på en 1 km-, en 2 km- och en 2,5 km-bana.  Tävlingarna inleddes av tioåringarna som körde en distriktstävling över 2 km. Bland dessa hade vi Hannes som slutade på fjärde plats och Inez som knep sjätte platsen.

Mästerskapsklasserna drog igång med klassen D14. Flickorna körde 3 km och skulle uppför en långsluttande, ändå ganska brant, backe två gånger. Här försvarade Felicia sitt brons från förra året och Frida fullbordade den österbottniska kvartetten med en fjärde plats. Dagens andra bronspeng kom på samma sträcka men i H14 då Jeres tid räckte till en tredje plats. Mattis var sjua, dock på samma tid som sexan.

Lördagen var bronsmedaljernas dag och Lukas tog, själv lite överraskad, det tredje i H12. I samma klass var Viktor K. tolfte och Anton 19:e. Sist ut på 3 km var D12. I denna klass har Pargas IF nå’t stort på gång, då man av de åtta första platserna kammade hem sju! Högst upp i resultatlistan av kraftflickorna var Erika på tionde plats, Johanna följde som tolva, Ellinor som 14:e och Mathilda som 19:e. Bronsdagen avslutades av Nicole som var trea i mål i D15-klassen, som skidade 5 km.

Söndag 12.02.2017

På söndagsmorgonen stod nio av Kraft Skidors juniorer redo att göra sitt allra bästa för respektive stafettlag. I stafetterna för de yngre juniorernas del gick samtliga sträckor i klassisk stil. Termotetern visade ett par minusgrader och fästet var inte desto svårare att hitta.

I laget H12 skidade Viktor K, Anton och Lukas. De hade bara en växel – och det var full fart från början. Viktor hängde fint med sina motståndare och kunde skicka iväg Anton som trea ut i spåret. Han började jakten på de andra lagen och skickade iväg Lukas som ohotad etta. Lukas visade ännu en dag att formen är god och defilerade i mål med en och en halv minuts marginal till tvåan.

Tjejerna i D12 är alla förstaårs tolvåringar, men fightades som de alltid brukar. Startsträckan tog Johanna hand om och kunde växla som trea efter Pargas IF och IF Femman. Mathilda förde stafetten vidare på andra sträckan och skickade iväg Ellinor som femma. Ellinor i sin tur såg bokstavligen rött hela vägen. Av tre PIF-lag hade hon två i sikte hela tiden och avståndet krympte sakta men säkert. Då hon skar mållinjen var hon futtiga tre sekunder från att spräcka Pargas IF:s dubbelseger, men bronspengen var bärgad!

Avslutningsvis var flickorna i D14 i elden. Frida gjorde en säker start, jobbade upp ett försprång och kunde skicka ut Erika i ledningen. Erika, som för dagen skidade en klass högre upp än hon brukar, gjorde det hon kunde och släppte inte Borgås lag att rymma ifrån. Felicia på sista sträckan gick en hård kamp med Borgå Akilles och det var riktigt inne på stadion i den nästsista kurvan hon gick förbi och dagens andra guld och för dagen tredje medalj var ett faktum.

Summa sumarum en rolig och lyckad helg!

Resultat