En händelserik och intensiv tävlingshelg är förbi. Finlandssvenska förbundsmästerskapen i längdskidåkning gick den gångna helgen i Larsmo, där Larsmo IF och IF Brahe delade på värdskapet. Tävlingarna började på fredag eftermiddag med sprint, fortsatte med individuella normaldistanser på lördagen och avslutades sedvanligt med stafetter på söndagen.

I fredagens sprint tävlades det i klasserna 14 år och uppåt. Banan mätte 1,1 km och enligt föreningens deltagande juniorer var den passligt svår. Brantaste stigningen fanns 400m före mål och den som orkade det lilla extra där, hade klar fördel i den påföljande utförslöpan.

Tidskörningen inledde tävlingen och på startlinjen fanns Julia, Lukas, Viktor, Felicia och Frida. Lukas vann tidskörningen i H14 och Frida i D16. Vidare till kvartsfinal i H14 gick också Viktor. I D16 gick man direkt till semifinal då antalet deltagare inte var så stort och där gjorde Felicia Frida sällskap.
Lukas kvalade vidare till semifinal och final, medan Viktor fick börja koncentrera sig på lördagens tävling efter kvartsfinalen. Frida och Felicia klarade sig också till final. I finalen var D16 först ut och efter en lite ”svajig start”, där en fotoblixt lite distraherade, var finalen igång och flickorna ut. Frida ledde från start och efter ett bra jobb i sista uppförskörningen fick hon en lucka och var ohotad etta i mål. Felicia gick en hård strid om tredje platsen ända in på mållinjen, men fick konstatera att fjärdeplatsen var hennes. Marginalerna är hårfina i sprint. Lukas sprintfinal blev också en spännande historia där också han fick kämpa ända över mållinjen, han drog det längre strået och vann med 19 hundradelar! Julia slutade på 19:e plats i sprinten och Viktor på 14:e.

Resultat sprint HD14, D16

 

Efter en blåsigt kall fredag grydde lördagen med soligt fint väder och -3 grader. På schemat stod alltså normaldistansen och tävlingsklasser fanns från 10 år och uppåt. HD10 är inte mästerskapsklass och inga mästerskapsmedaljer delas ut, dock fick de 15 första i vardera flick- och pojkklassen fina pokaler på lördagskvällens prisutdelning.

Sammanlagt under lördagen ställde sig 15 juniorer i kraftfärger på startlinjen. Alla verkade skina ikapp med solen och taggade och ivriga ställde de sig på startlinjen. FSS-mästerskapen är ju den törsta tävlingen juniorerna under hoepasompa-ålder kan delta i, så säkert fanns det fjärilar i magen lite här och var. Ett moment som känns lite proffsigt är ju att man i samtliga klasser använde tidtagningschip runt ena vristen, så då gällde det att vara ute i god tid till starten också så att allt var på plats då man stod i tur att ge sig iväg.
Alla som deltog har en egen historia att berätta om sin tävling. Vilket parti var tyngst, var de körde om någon, hur de nästan körde om kull, när de tunga benen plötsligt blev lätta igen och de nästan kunde flyga fram – eller helt tvärtom… En sak är gemensam för alla, alla gjorde sitt allra bästa för dagen och det var fina individuella prestationer över hela linjen.

I H10 slutade Isak på 14:e plats och Johan var 19:e. Matilda S. i D10 var sjunde, Lea strax efter på en nionde plats. William kom i mål som 15:e man i H12. I D12 kom dagens första pallplats då Ellinor knep silvermedaljen, Johanna var fjärde, Inez 17:e, Mathilda W. 19:e och Isabella 21:a. I H13 tog Lukas i ordentligt och vann med 1,26 minuter, Viktor överraskade sig själv och följde upp med en tredje plats. Julia var elfte i D14. Lördagens sista kraftare i elden var Frida och Felicia som upprepade sina placeringar från fredagens sprint, Frida vann och Felicia var fjärde.

Resultat lördag

 

Söndagen var kallare och det dalade nån snöflinga då och då. Det är förkylningstider och Alvin och Mattis stod över lördagens tävling för att spara krafter och ansluta till söndagens stafett. Kraft skidor hade fem stafettlag på benen.

I H12 ställde man upp med laget Alvin, Johan och Isak. Av dessa är det bara Alvin som körde i ”rätt klass”, då de andra två fortfarande tävlar en klass lägre. Killarna krigade på hela vägen och kom på en fin tolfte plats bland totalt 16 startande lag.

I D12 ställde man två lag på startlinjen. Johanna, Mathilda W och Ellinor i det ena och i det andra körde Inez, Matilda S. och Isabella. Få är väl de stafetter där det inte händer något i starten. Medan Johanna tog taktpinnen och förde klungan med deltagande lag ut ur stadion hade Inez desto större otur och körde in i två flickor som föll framför henne. I en villervalla av tappade stavar och skidor och brutna stavar kom de sig ändå iväg och hatten av för Inez som trots allt kom till växling som tionde dam. Efter ytterligare två fina etapper av Matilda och Isabella slutade laget på elfte plats. Samtliga tre flickor får tävla i samma åldersklass nästa år också.
Johanna, Mathilda och Ellinor kämpade om medaljerna och kom i mål på en ohotad andra plats.

I laget H14 var Viktor startman. Han gav över taktpinnen till Mattis som femte. Mattis kom in i knapp ledning och gav över till Lukas. Lukas gjorde som på lördagen, bara öste på och guldmedaljen bärgades med en marginal på 50 sekunder. Lukas’ tredje guldmedalj i samma mästerskap!

Sista trion ut i stafettspåret var Frida, Felicia och Julia i D16. Frida kom till växling med några sekunders ledning, som Felicia spädde på ytterligare. Julia var ett jagat byte på sista sträckan. Hon tävlar ännu i fjorton års klassen och jobbade på det hon orkade mot två år äldre flickor. Laget slutade på en fin tredje plats.

Resultat stafetter

Ännu ett BRA KÄMPAT ALLA!!!